Υγεία

Ο Πυρετός και το Παιδί σας

6 Μαΐου 2021

Πυρετός ονομάζεται κάθε αύξηση της θερμοκρασίας του σώματος πάνω από τα φυσιολογικά όρια. Πρέπει λοιπόν να γνωρίζουμε ποια είναι αυτά τα φυσιολογικά όρια. Η θερμοκρασία του σώματος έχει μία φυσιολογική διακύμανση κατά τη διάρκεια της ημέρας με τις χαμηλότερες θερμοκρασίες να εμφανίζονται νωρίς το πρωί και τις υψηλότερες κατά τις απογευματινές ώρες. Κατά γενική ομολογία η φυσιολογική διακύμανση για παιδιά κάτω των 12 ετών έχει ως εξής (ανάλογα με την μέθοδο μέτρησης):
Στο ορθό 36,5-37,9 ο C
Στο στόμα 35,5-37,5 οC
Στη μασχάλη / μέτωπο 35,5-37,1 οC
Στο αυτί 36,1-37,8 ο C
Στα βρέφη μπορεί να είναι φυσιολογική μία τιμή μεγαλύτερη από τα παραπάνω όρια.
Ο πυρετός ΔΕΝ είναι νόσος. Είναι σύμπτωμα, ένδειξη νόσου. Είναι ένα θετικό σημάδι ότι ο οργανισμός παλεύει με μία λοίμωξη. Ο πυρετός πυροδοτεί την άμυνα του παιδιού σας, πχ ενεργοποιεί τα λευκά αιμοσφαίρια να επιτεθούν στον «εισβολέα». Ο πυρετός λοιπόν είναι ΧΡΗΣΙΜΟΣ. Ωστόσο μπορεί να κάνει το παιδί να μην αισθάνεται «καλά». Κατά τη διάρκεια του πυρετού το παιδί έχει ταχυκαρδία, γρήγορες αναπνοές, πονοκέφαλο και μεγαλύτερη ανάγκη για υγρά.
Να θυμόμαστε όμως ότι υπάρχουν και άλλες αιτίες πυρετού εκτός από την λοίμωξη, όπως φάρμακα, τραυματισμοί, δηλητήρια, έκθεση σε ακραίες θερμοκρασίες ή υπερδραστηριότητα.

Πώς μετρούμε την θερμοκρασία του παιδιού μας

Τα θερμόμετρα με υδράργυρο έχουν καταργηθεί. Χρησιμοποιούμε μόνο ψηφιακά. Διαλέγουμε μία από τις ακόλουθες μεθόδους και χρησιμοποιούμε κάθε φορά το ενδεδειγμένο θερμόμετρο.
Από το ορθό σε παιδιά κάτω των 3 ετών. Καθαρίζουμε την άκρη του θερμομέτρου με σαπούνι και νερό ή οινόπνευμα. Βάζουμε λίγο τζελ ή λαδάκι στην άκρη του θερμομέτρου. Τοποθετούμε το παιδί με την κοιλιά προς τα κάτω πάνω στα γόνατά μας. Ανάβουμε το θερμόμετρο και το βάζουμε 1 εκ μέσα αν είναι κάτω των 6 μηνών και 1,5-2 εκ αν είναι μεγαλύτερο. Δεν πιέζουμε αν συναντήσουμε αντίσταση. Κρατάμε σταθερά το θερμόμετρο για τουλάχιστον 1 λεπτό τοποθετώντας το χέρι μας πάνω στον πωπό του μωρού. (Κάποιες παιδιατρικές εταιρείες ανά τον κόσμο δεν συστήνουν αυτή τη μέθοδο σε καμία ηλικία)
Από το στόμα σε παιδιά 4 ετών και πάνω. Καθαρίζουμε την άκρη του θερμομέτρου με σαπούνι και νερό ή οινόπνευμα. Ανάβουμε το θερμόμετρο και το βάζουμε κάτω από την γλώσσα και προς τα πίσω. Λέμε στο παιδί να σφραγίσει τα χείλη, αλλά να μην δαγκώνει το θερμόμετρο. Για μεγαλύτερη ακρίβεια περιμένουμε να περάσουν τουλάχιστον 15 λεπτά αν έχει πιει κρύο ή ζεστό υγρό προτού θερμομετρήσουμε.
Από το αυτί αν το παιδί σας είναι μεγαλύτερο των 6 μηνών. Τοποθετούμε την άκρη του θερμομέτρου στον πόρο του αυτιού και ανάβουμε το θερμόμετρο. Συνήθως έχουμε ένδειξη σε λίγα δευτερόλεπτα.
Από τη μασχάλη για όλες τις ηλικίες, κυρίως όμως άνω των 3 μηνών. Τοποθετούμε θερμόμετρο στόματος ή ορθού στην μασχάλη (εφόσον είναι στεγνή και το παιδί δεν είναι ιδρωμένο) και πιέζουμε το χέρι προς τον θώρακα περιμένοντας τουλάχιστον 1 λεπτό ή μέχρι να ηχήσει το θερμόμετρο.
Από το μέτωπο για όλες τις ηλικίες ακολουθώντας τις οδηγίες του κατασκευαστή

Καλέστε τον παιδίατρό σας όταν το παιδί με πυρετό

• Φαίνεται πολύ άρρωστο, είναι νωθρό, έχει υπνηλία ή είναι ευερέθιστο (για βρέφη)
• Βρίσκονταν σε εξαιρετικά ζεστό παριβάλλον (πχ κλειστό αυτοκίνητο)
• Έχει επιπλέον συμπτώματα όπως άκαμπτο αυχένα, πολύ δυνατό πονοκέφαλο, πολύ έντονο πονόλαιμο, πολύ έντονο πόνο στο αυτί, ασυνήθιστο εξάνθημα, επαναλαμβανόμενους εμέτους ή διάρροια
• Πάσχει από νόσημα με χαμηλή άμυνα πχ δρεπανοκυττερική αναιμία ή λαμβάνει στεροειδή κλπ
• Έκανε σπασμούς
• Είναι μικρότερο των 12 εβδομάδων
• Κάνει συχνά πυρετικά κύματα ≥ 40ο C
• Παρουσιάζει σημεία αφυδάτωσης (δεν έχει δάκρυα, έχει στεγνό στόμα, δεν έχει αρκετά ούρα)
Επίσης ενημερώστε τον παιδίατρό σας αν ο πυρετός επιμένει για πάνω από 24 ώρες σε παιδί κάτω των 2 ετών ή πάνω από 3 ημέρες σε παιδί πάνω των 2 ετών ή το παιδί δεν έχει διάθεση για παιχνίδι όταν ο πυρετός έχει πέσει.

Αντιμετώπιση του πυρετού

Η αντιμετώπιση του πυρετού στοχεύει στην ανακούφιση του παιδιού από τα υπόλοιπα συμπτώματα. Άρα ένα παιδί άνω των 6 μηνών με ήπιο πυρετό, δηλαδή μέχρι 38,3ο C, και χωρίς ιδιαίτερα συμπτώματα δεν χρειάζεται κάποια αγωγή. Σε αυτή την περίπτωση φροντίστε ο χώρος που βρίσκεται το παιδί να είναι δροσερός, το παιδί να είναι ελαφριά ντυμένο, να πίνει συχνά και άφθονα υγρά και να αναπαύεται.
Τα συνήθη φάρμακ πρώτης επιλογής σύμφωνα με τις περισσότερες παιδιατρικές εταιρείες είναι αυτά που περιέχουν παρακεταμόλη (Apotel, Depon, Protalgon, Panadol) και ιμπουπροφαίνη (Algofren , Nurofen).

Για την σωστή δοσολογία συμβουλευτείτε τον παιδίατρό σας.

Δεν χρησιμοποιούμε ΠΟΤΕ ασπιρίνη ως αντιπυρετικό σε παιδιά
Αν ένα παιδί δεν μπορεί να λάβει από του στόματος αγωγή λόγω εμέτων μπορεί να λάβει την παρακεταμόλη σε μορφή υπόθετου.
Μία χρήσιμη μέθοδος για την αντιμετώπιση του πυρετού είναι το «μπάνιο» χωρίς να σημαίνει ότι πρέπει το παιδί να εμβαπτίζεται στο νερό, αλλά μπορεί να γίνει με Κομπρέσες νερού βρύσης (όχι παγωμένο) στο μέτωπο και τα άκρα. Ειδικά όταν η θερμοκρασία είναι πάνω απο 40ο C ή λόγω εμέτων δεν λαμβάνει το αντιπυρετικό ή έχει ιστορικό εμπύρετων σπασμών. Τα παραπάνω δεν ισχύουν όταν το παιδί έχει ρίγος.
Να θυμάστε ότι δεν πρέπει να «ρίξουμε» τον πυρετό επιθετικά και γρήγορα γιατί αυτό μπορεί να ωθήσει τον οργανισμό του παιδιού μας να θέσει τον θερμοστάτη πιο ψηλά με αποτέλεσμα να ανέβει περισσότερο η θερμοκρασία τις επόμενες ώρες.

Πυρετικοί Σπασμοί

Σε μερικά παιδιά 6 μηνών με 5 χρονών ο πυρετός μπορεί να πυροδοτήσει τους πυρετικούς σπασμούς. Είναι αθώοι, δεν είναι επιληψία και δεν προκαλούν νευρολογική βλάβη, αλλά είναι τρομακτικοί για τον γονέα. Το παιδί συνήθως εμφανίζεται να μην ανταποκρίνεται να έχει τρόμο, ή να τινάζει χέρια και πόδια ή να είναι «σφιγμένο» ή σπάνια να είναι χαλαρό «σαν σακί». Ταυτόχρονα γυρίζει τα μάτια προς τα πάνω. Διαρκούν συνήθως μέχρι 1 λεπτό και σπάνια μέχρι 15 λεπτά. Μπορεί να εμφανιστούν στην άνοδο του πρώτου πυρετικού κύματος (οπωσδήποτε στο πρώτο 24ωρο) οπότε να μην έχετε την αίσθηση ότι το παιδί αντιμετωπίζει μία λοίμωξη.
Σε αυτή την περίπτωση κάνετε τα εξής:
• Τοποθετείτε το παιδί στο πάτωμα ή στο κρεβάτι μακριά από σκληρά και αιχμηρά αντικείμενα
• Γυρίζετε το παιδί προς τα πλάγια για να τρέχουν σάλια ή εμετός
• Μην τοποθετείτε τίποτα στο στόμα
• Καλέστε τον παιδίατρό σας

Βιβλιογραφία

• American Academy of pediatrics/ healthychildren.org
• NICE Clinical Guidelines
• HealthLinkBC

Leave A Comment:

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *