Το σχολείο

H φιλοσοφία

Το εκπαιδευτικό πρόγραμμα του Μικρού Μαέστρου είναι βασισμένο στις αρχές του σεβασμού και της ευθύνης. Στηρίζεται στην ενδογενή και αυθόρμητη ανάγκη των παιδιών για εξερεύνηση. Επιτρέπει ένα αυτό-καθοδηγούμενο πρόγραμμα σπουδών, βασισμένο στα ενδιαφέροντα των παιδιών και στην υποστήριξη των εκπαιδευτών και των γονέων, οι οποίοι δημιουργούν μια κοινότητα ενήλικων που υποστηρίζει τη μάθηση των παιδιών, στις οργανωμένες εγκαταστάσεις του Μικρού Μαέστρου.

Τα παιδιά είναι οι πολίτες του ΣΗΜΕΡΑ και τους ανήκει το ΑΥΡΙΟ. Στόχος μας είναι να δημιουργήσουμε τις απαραίτητες προϋποθέσεις ώστε να χτίσουμε το μέλλον των παιδιών μας. Οι τρείς βασικοί καθοδηγητές στη ζωή τους είναι οι γονείς, οι παιδαγωγοί και το περιβάλλον. Στο Μικρό Μαέστρο εδώ και χρόνια οργανώσαμε ένα εκπαιδευτικό πρόγραμμα που εμπλέκει και τους τρείς καθοδηγητές, δίνοντας στα παιδιά τα καλύτερα εφόδια για το δικό τους αύριο.

Μέσα από το πρόγραμμα, τα παιδιά αποκτούν έλεγχο πέρα από τη κατεύθυνση της μάθησής τους, βρίσκονται σε θέση να μάθουν μέσα από την αφή, την κίνηση, την ακοή, την όραση και την ακρόαση, αναπτύσσουν σχέσεις, τόσο κοινωνικά, με τους συνομήλικούς τους, όσο και  με τα υλικά στοιχεία του περιβάλλοντος. Τα στοιχεία αυτά, τα παιδιά έχουν την δυνατότητα να τα εξερευνούν και εμείς μέσα από αυτά να τους προσφέρουμε ατελείωτους τρόπους και ευκαιρίες να εκφράζονται.

Οι παιδαγωγοί στο Μικρό Μαέστρο είναι συμμαθητές και συνεργάτες για τα παιδί και όχι μόνο εκπαιδευτές. Στο καθημερινό εκπαιδευτικό πρόγραμμα διευκολύνουν την μάθηση των παιδιών σχεδιάζοντας δραστηριότητες και μαθήματα βασισμένα στα ενδιαφέροντα του παιδιού κάνοντας ερωτήσεις για περαιτέρω κατανόηση και παίρνοντας ενεργά μέρος στις δραστηριότητες μαζί με το παιδί , αντί να απέχουν και απλά να παρατηρούν την διαδικασία μάθησης γιατί ως σύντροφος του παιδιού, ο παιδαγωγός οφείλει να βρίσκεται μέσα στην διαδικασία της μάθησης.

Ο ετήσιος διδακτικός προγραμματισμός κρίνεται αναγκαίος προκειμένου να μπορέσουμε να θέσουμε εκπαιδευτικούς στόχους και στη συνέχεια να αξιολογήσουμε μαζί σας την επίτευξη αυτών. Ωστόσο, στην πορεία της σχολικής χρονιάς θα κλιθούμε να αξιοποιήσουμε τόσο μη προβλέψιμα γεγονότα, όπως και αναδυόμενα ενδιαφέροντα των παιδιών για να υλοποιήσουμε αντίστοιχα σχέδια εργασίας (projects). Συνεπώς, δεν στοχεύουμε στην αυστηρή εφαρμογή ενός άκαμπτου εκπαιδευτικού προγράμματος, αλλά συνεχώς το προσαρμόζουμε στις εκάστοτε απαιτήσεις των καιρών, καθώς η μάθηση είναι μια ενεργή διαδικασία που συνεχώς ανανεώνεται.

Η οργάνωση των δραστηριοτήτων συνδέεται με όλα τα γνωστικά αντικείμενα-μαθησιακές περιοχές (γλώσσα, μαθηματικά, προσωπική και κοινωνική ανάπτυξη, φυσικές επιστήμες, δημιουργία και έκφραση, τεχνολογία κ.α.) ώστε να παρέχει ευκαιρίες ολόπλευρης ανάπτυξης

Καθώς στόχος μας είναι οι γονείς να διαδραματίζουν ενεργό ρόλο στην διαδικασία διατηρούμε εκπαιδευτική πλατφόρμα, μέσω της οποίας μπορείτε συνεχώς να βρίσκεστε σε επαφή με τους εκπαιδευτικούς και να ενημερώνεστε για την καθημερινή εξέλιξη του παιδιού σας. Τέλος στις περιπτώσεις που ενδείκνυνται, προβλέπονται σχετικές επισκέψεις καθώς και η συνεργασία με τους γονείς, για τα οποία φυσικά θα ενημερώνεστε.

Μπορείτε να δείτε υλικό από τις καθημερινές δράσεις μας στο Facebook του Μικρού Μαέστρου.

Οι εγκαταστάσεις

Συγκεκριμένα, ο Βρεφικός και Παιδικός Σταθμός, ο οποίος αποτελείται από το βρεφικό τμήμα, το μεταβρεφικό τμήμα, τα μικρά προνήπια στεγάζεται σε ένα υπέροχο αρχοντικό, που έχει μετατραπεί σε παιδικό σταθμό στη Γαλήνη Ωραιοκάστρου και στην οδό Ναρκίσσου 15. Οι εγκαταστάσεις του Μικρού Μαέστρου είναι πλήρως ανακαινισμένες, οι χώροι είναι υπέροχοι, εμπνευσμένοι από παραμύθια, παιδικές εικόνες και μουσικές, με σκοπό τα παιδιά να εισέρχονται σε ένα οικείο και οργανωμένο περιβάλλον.

Κάθε τμήμα έχει τη δική του παρεούλα-ολομέλεια, το δικό του WC και το δικό του χώρο για ξεκούραση. Όλα τα τμήματα είναι γεμάτα με εκπαιδευτικά παιχνίδια, παραμύθια, οπτικοακουστικά μέσα εκπαίδευσης, τραπέζια και καρεκλίτσες για εικαστικές δραστηριότητες ή το γεύμα των παιδιών. Επίσης, σε κάθε τμήμα υπάρχει η βιβλιοθήκη και ο χώρος εργασίας της δασκάλας του τμήματος, έτσι ώστε να έχει τα πράγματά της οργανωμένα και τακτοποιημένα.
Το σχολείο διαθέτει αυλή 1000τ.μ. με εκπαιδευτικά παιχνίδια, παιχνίδια διασκέδασης, χώρο για αθλοπαιδιές και κήπο με λουλούδια που φυτεύουν τα ίδια τα παιδιά στο μάθημα της κηπουρικής. Το σχολείο είναι κατάλληλα προετοιμασμένο για είσοδο ανθρώπων με αναπηρίες.

Το Νηπιαγωγείο και το Κέντρο Δημιουργικής Απασχόλησης του Μικρού Μαέστρου, εδρεύουν στο πρώτο κτίριο που χρησιμοποίησε ο Μικρός Μαέστρος από την έναρξη της λειτουργίας του, στην οδό Αριστοτέλους 38, στο Ωραιόκαστρο. Ένα σχολείο, το οποίο αγάπησαν οι γονείς αλλά και εμείς, για τα συναισθήματα που εμπνέει. Στο σχολείο αυτό απασχολείται η τάξη των Προνηπίων και των Νηπίων του Νηπιαγωγείου, σε 2 ξεχωριστές αίθουσες. Η κάθε τάξη έχει τα δικά της βιβλία, τα δικά της παιχνίδια και το εποπτικό υλικό. Η τάξη του Νηπιαγωγείου έχει το μαγικό πιάνο της ιδιοκτήτριας του Μικρού Μαέστρου, στο οποίο έχουν παίξει για λίγο ή πολύ, όλα τα παιδάκια που έχουν περάσει τόσα χρόνια από το σχολείο, όπως και πολλά άλλα μουσικά όργανα.
Στο σχολείο αυτό ακόμη υπάρχει η αίθουσα με το οπτικοακουστικό υλικό και τον διαδραστικό πίνακα. Σε κάθε τμήμα υπάρχει η βιβλιοθήκη και ο χώρος εργασίας της δασκάλας του τμήματος, έτσι ώστε να έχει τα πράγματά της οργανωμένα και τακτοποιημένα.

Το σχολείο αυτό διαθέτει δανειστική βιβλιοθήκη από την οποία μπορούν να δανειστούν βιβλία όλα τα παιδιά. Στην αυλή του σχολείου υπάρχει πιστοποιημένη παιδική χαρά και παιδότοπος, όπου τα παιδιά μπορούν να παίξουν και να διασκεδάσουν με απόλυτη ασφάλεια.

Ο Μικρός Μαέστρος διαθέτει τη δική του κουζίνα, με όλες τις απαιτούμενες προδιαγραφές και πιστοποιήσεις όπου καθημερινά προετοιμάζεται το φαγητό των παιδιών από τη μαγείρισσα του σχολείου.

Περιγραφικά, τα δύο κτίρια, οι εγκαταστάσεις του Μικρού Μαέστρου έχουν όλες τις απαραίτητες άδειες λειτουργίας από το τμήμα ελέγχου της Πρόνοιας, της Πυροσβεστικής και κάθε άλλης αρμόδιας υπηρεσίας του κρατικού μηχανισμού ελέγχου Παιδικών Σταθμών.

Ώρες Λειτουργίας
Οι δύο κτιριακές εγκαταστάσεις του Μικρού Μαέστρου λειτουργούν από τις 06:00π.μ. έως τις 10:00μ.μ. καθημερινά.

Μπορείτε να βρείτε το στίγμα κάθε σχολείου στο χάρτη πατώντας εδώ

Χρειάζεστε βοήθεια; Τηλεφωνήστε μας!