Στο νηπιαγωγείο τα παιδιά έχουν ήδη πάρει πάρα πολλά εφόδια με βάση τη μουσική. Σύμφωνα με το Διαθεματικό Ενιαίο Πλαίσιο Προγραμμάτων Σπουδών του Νηπιαγωγείου όλες οι δραστηριότητες εξελίσσονται με την συμβολή της μουσικής. Η μουσική αποσκοπεί στην καλλιέργεια της αισθητικής ικανότητας και ευαισθησίας, στην κατανόηση της απόλαυσης και στην απελευθέρωση της δημιουργικής ικανότητας (ΔΕΠΠΣ). Τα παιδιά μέσα από την ευχαρίστηση, την χαλαρότητα, την οικειότητα κατανοούν εύκολα μαθησιακούς στόχους που υπηρετούν το πρόγραμμα μαθημάτων του Νηπιαγωγείου. Ειδικότερα, η εκμάθηση μουσικής συμβάλει με τον δικό της τρόπο σε όλα τα παρακάτω μαθήματα που περιλαμβάνονται στο πρόγραμμα του Νηπιαγωγείου.
• Μαθηματικά και Μουσική:
Τα παιδιά μαθαίνουν να ταξινομούν τα παραδοσιακά μουσικά όργανα σε πνευστά-κρουστά-έγχορδα, να απεικονίζουν γραφικά την έννοια του ύψους ( ψηλά- χαμηλά ), να μετρούν τους ρυθμούς.
• Προφορική Επικοινωνία και Μουσική:
Μαθαίνουν να αναζητούν πληροφορίες για τα όργανα, να γνωρίζουν από εικόνες τα ονόματα των οργάνων, να περιγράφουν και να αιτιολογούν το παίξιμο των μουσικών οργάνων, αλλά και να σταθεροποιούν την φωνή τους σε ένα παραδοσιακό τραγούδι.
• Γραφή και Μουσική:
Μέσα από το μάθημα της μουσικής, ενισχύεται και ο γραπτός λόγος των παιδιών μας, καθώς αποκτούν την ικανότητα να γράφουν ονόματα μουσικών οργάνων και τύπους τραγουδιών, και να τα κατατάσσουν σε καρτέλες- κατηγορίες.
• Γεωγραφία και Μουσική:
Στον τομέα των γεωγραφικών γνώσεων η μουσική έρχεται να δώσει μια ευχάριστη «νότα», καθώς τα παιδιά αποκτούν μια πιο βιωματική προσέγγιση του μαθήματος , γνωρίζοντας τα ήθη και έθιμα του τόπου μας, αλλά και άλλων πολιτισμών. Αποκτούν, έτσι, την ικανότητα να αναγνωρίζουν από πού προέρχονται συγκεκριμένα ακούσματα και τραγούδια, αλλά και να τα εντοπίζουν στον Ελλαδικό και Παγκόσμιο χάρτη.
• Φυσικές Επιστήμες και Μουσική:
Ιδιαιτέρα σημαντική είναι η παρουσία της μουσικής εκπαίδευσης και στον κλάδο των φυσικών επιστημών. Συνδυάζοντάς τα επιτυγχάνεται η ικανότητα αναγνώρισης της πηγής και της κατεύθυνσης του ήχου, καθώς και η διάκριση των μουσικών οργάνων με βάση τη χροιά τους. Τα παιδιά μας μαθαίνουν να γνωρίζουν τον ήχο, την χροιά, το ύψος , την ταχύτητα.
• Βιολογία και Μουσική:
Τα παιδιά μας διευρύνουν τις γνώσεις τους για τους ζωικούς οργανισμούς, τα χαρακτηριστικά των ζώων και την φωνή τους, την σημασία της αναπνοής κατά το παίξιμο πνευστών οργάνων.
• Δραματική Τέχνη και Μουσική:
Δυο άρρηκτα συνδεδεμένες έννοιες η μουσική και το δράμα. Οι μαθητές του Νηπιαγωγείου μας, έχουν την δυνατότητα να εκφραστούν με τον αυτοσχεδιασμό και τη μίμηση , δραματοποιώντας ένα λαϊκό παιδικό τραγούδι, να αναπτύξουν την φαντασία και την δημιουργικότητά τους και να εκφράσουν επίσης αινίγματα και γλωσσοδέτες με ρυθμικές κινήσεις.
• Εικαστικά και Μουσική:
Στα πλαίσια του μαθήματος της μουσικής τα παιδιά εκφράζουν με χρώματα τα συναισθήματα που τους προκαλεί η ακρόαση τραγουδιών, φτιάχνουν κολάζ και ζωγραφίζουν έχοντας ως βάση παραδοσιακά τραγούδια και ζωγραφίζουν παραδοσιακά λαϊκά όργανα.
• Φυσική Αγωγή και Μουσική:
Κίνηση και μουσική. Εξοικείωση με την έννοια του ρυθμού.
• Πληροφορική και Μουσική:
Εκμάθηση μουσικής μέσω της τεχνολογίας και του διαδραστικού πίνακα . Μουσικά παιχνίδια και εργαλεία σχεδίασης με την χρήση του διαδραστικού πίνακα.
Η διδασκαλία της μουσικής με αυτόν τρόπο συνιστά μια καινοτομία στο εκπαιδευτικό πρόγραμμα του Μικρού Μαέστρου, καθότι τα παιδιά ενώ μυούνται στη μουσική, εξοικειώνονται συγχρόνως και με έννοιες από άλλες περιοχές μάθησης συνειδητοποιώντας την ενότητα της γνώσης και του κόσμου των επιστημών και του πολιτισμού.
Επιπλέον, στα νήπια δουλεύουμε εκτός όλων των παραπάνω και την θεωρία Α΄ μουσικής, μέσω του βιβλίου του Νάκα «πρώτα τη νότα ρώτα». Μαθαίνουν τους χρόνους και τις νότες της Α΄ θεωρίας.
Ωστόσο, το πιο σημαντικό όλων είναι ότι οι μαθητές στον Μικρό Μαέστρο από πολύ μικρή ηλικία γνωρίζουν τον μαγικό κόσμο της μουσικής, αποκομίζοντας ολόπλευρη αισθητηριακή ανάπτυξη, δηλαδή συντονισμός ματιού- χεριού – κίνησης – ρυθμού – οργάνων – χορού.