Ιατρική Ενημέρωση
Ως υπεύθυνη παιδίατρος για τον παιδικό σταθμό και το νηπιαγωγείο Μικρός Μαέστρος θα ήθελα με αυτή την επιστολή να επικοινωνήσω μαζί σας για να επιστήσω περαιτέρω την προσοχή σας σε συμπτώματα ιώσεων και μικροβιακών λοιμώξεων που φαίνεται να αυξάνονται εκ νέου τις τελευταίες ημέρες. Θα έχετε όλοι ακούσει στο περιβάλλον σας και από τον παιδικό σταθμό και το νηπιαγωγείο ότι αρκετά παιδιά της προσχολικής και όχι μόνο, ηλικίας νοσούν με βήχα, έντονη ρινική καταρροή και συμφόρηση με ή χωρίς πυρετό. Η διάγνωση τις περισσότερες φορές είναι ιογενής λοίμωξη του ανώτερου (μύτη, αυτιά, φάρυγγας) ή/και κατώτερου αναπνευστικού (λάρυγγας, πνεύμονες). Σε αρκετές περιπτώσεις αν γίνει η κατάλληλη εξέταση (καλλιέργεια φαρυγγικού επιχρίσματος) τίθεται και η διάγνωση της στρεπτοκοκκικής αμυγδαλίτιδας που χρήζει αντιβιοτικής αγωγής. Με αυτά τα δεδομένα θα ήταν καλό να είμαστε πιο αυστηροί με τα κριτήρια παραμονής του παιδιού στο σπίτι. Άρα το αυτονόητο είναι ότι κάθε παιδί με πυρετό (Θ>37,9ο C) να παραμένει κατοίκον μέχρι να είναι απύρετο για τουλάχιστον 1 24ώρο (Θ<37,5 ο C). Κάθε παιδί με έντονη καταρροή και συμφόρηση που σημαίνει ότι χρειάζεται να φυσάει ή να σκουπίζει τη μύτη του συχνά (πάνω από 5 φορές την ώρα) ή βήχει παραγωγικά ή με παροξυσμούς ξηρού βήχα, με δακρύρροια είτε έχει ¨τσίμπλες¨ είτε όχι και κάθε παιδί που θέλει να κοιμάται περισσότερο ή να ξαπλώνει, όλα αυτά τα παιδιά δεν μπορούν να παρακολουθούν τις δραστηριότητες του παιδικού σταθμού και πρέπει να παραμένουν στο σπίτι μέχρι τα συμπτώματα να υποχωρήσουν σε βαθμό που δεν παρεμποδίζουν την παρακολούθηση των δραστηριοτήτων.
Είναι ακόμη μια δύσκολη περίοδος (παραδοσιακά οι περισσότερες λοιμώξεις του αναπνευστικού παρατηρούνται τους μήνες Μάρτιο και Απρίλιο). Οπότε χρειάζεται λίγη υπομονή καθώς φέτος «πληρώνουμε τον λογαριασμό» για τα προηγούμενα 2 χρόνια. Αν είμαστε όλοι προσεκτικοί η περίοδος αυτή θα περάσει χωρίς σοβαρά συμβάντα.
Και να θυμόμαστε ότι : Ό,τι είναι εύκολο για εμάς προσωπικά δεν είναι πάντα το ίδιο για όλους και για μερικούς συνανθρώπους μας μπορεί να είναι πάρα πολύ δύσκολο.
Χριστίνα Μαγνήσαλη – Μπουγιουκλή
Παιδίατρος, Διδάκτωρ Παιδοπνευμονολογίας ΑΠΘ